You are currently viewing Parempaa näkyvyyttä pimeälle – LED-lisävalot autoon

Parempaa näkyvyyttä pimeälle – LED-lisävalot autoon

LED-lisävalot, LED-lisävalopaneelit, pötköt, LED-palkit, LED-barit – rakas lisävaruste tunnetaan monella nimellä. LED-lisävalot ja led-paneelit ovat tehokkain tapa parantaa nykyaikaisen auton valaistusta laillisesti. LED-paneelin etuina ovat helppo asennettavuus piiloon sen matalasta muodosta johtuen, pieni energiankulutus, matala referenssilukema ja erittäin tarkka, tehokas valokuvio.

Kunnolliset lisävalot autoon parantavat omaa ja perheesi turvallisuutta sekä ajomukavuutta tien päällä. Pitkät välimatkat pimeillä teillä, haastavat ja vaihtelevat keliolosuhteet sekä metsän eläimet tekevät syksystä ja talvesta haastavia aikoja suomalaiselle autoilijalle.

Autojen omat kaukovalot suunnitellaan yleensä suurten markkinoiden ehdoilla olosuhteisiin, joissa pitkiä ajovaloja käytetään vain harvoin. Tästä syystä uusienkin autojen kaukovaloissa on yleensä parantamisen varaa. Hyvä lisävalo auttaa kuljettajaa havainnoimaan ympäristöään paremmin. Auton lisävalot mahdollistavat aikaisemman reagoinnin esteisiin ja yllättäviin tapahtumiin tiellä. Laadukkaat lisävalot vähentävät myös silmien rasitusta ja parantavat kuljettajan työergonomiaa.

LED-polttimoiden kirkkaan valkea värisävy poikkeaa monen auton halogeenien lämpimästä sävystä. Näkymä tielle avautuu terävämpänä ilman kellertävää sävyä. Jos olet epävarma siitä, minkälaiset valot omassa autossasi on ja voiko siihen asentaa turvallisesti LED-lisävalon, kysy apua asiantuntijalta. Laita meille viestiä sähköpostilla, vastaamme nopeasti.

Montako lisävaloa saa olla autossa?

Nykyiset säädökset sallivat henkilöautoissa korkeintaan kolme lisäkaukovaloa, joiden referenssiarvo ei saa ylittää lukua 100. Referenssiä yhteen laskettaessa huomioidaan kaikki yhtä aikaa kytkettävissä olevat kaukovalot, tietenkin mukaan lukien auton omat valaisimet.

Esimerkki: Autossasi on valoumpiossa referenssiarvo 17.5 ja lisäkaukovaloissa 20, referenssilukema on yhteensä 2 x 17.5 + 2 x 20 = 75. Tällaisessa tilanteessa voisit vielä lisätä määrää enintään 25 referenssiarvon verran, huomioiden, että lisävaloja saa olla enintään kolme kappaletta. Auton omat kaukovalot voi halutessaan poistaa käytöstä. Tällöin alkuperäisten valojen referenssiarvo ”vapautuu” käyttöön lisävaloja varten. 

Led-lisävalopaneelilla saa jo yhdellä lisävalolla merkittävästi lisää valotehoa auton omiin kaukovaloihin verrattuna. Valaisimien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota tehon lisäksi valokuvioon. Jonkun valaisimen luodessa kapean, pitkälle näyttävän kiilan, toinen antaa laajemman näkyvyyden sivuille hajavalon muodossa. Tästä voi olla hyötyä esimerkiksi hirvien havaitsemisessa hiukan aiemmin.

LED-tekniikka edustaa kehityksen kärkeä ja on mielestämme paras lisävalovalinta käytettävyyden, koon ja pitkän käyttöiän vuoksi. Laadukkaat LED-lisävalot vähentävät silmien väsymistä pimeällä ajettaessa ja olet virkeämpänä perillä.

LED-palkkien asennus

Lisävalojen asennus pitäisi olla melko selkeää perusruuvailua ja onnistua keneltä tahansa, jolla vähänkään työkalut pysyvät käsissä. Nykyaikaisilla releillä LED-lisävalojen asennus uusiin autoihin onnistuu helposti. Varmista myös lisävalojen hyvä kiinnitys!

Näitä työkaluja tarvitset lisävalojen asennukseen:

  • porakone + yleis- ja metalliteriä
  • ruuvimeisseli
  • räikkäväännin ja hylsysarja tai kiintoavainsarja
  • pihdit
  • jännitteenkoitin tai yleismittari
  • nippusiteitä johtojen kiinnitykseen

Akkuruuvinväännin on loistava työkalu lisävalojen asennuksessa. Sillä hoituu sekä ruuvaus, että poraus rannetta säästäen. Vanha kunnon ruuvimeisseli hoitaa kyllä sekin homman ihan kelvollisesti.

Meiltä myös LED-lisävalot asennettuna suoraan autoosi!

Lue lisää : CAN-väyläisten LED-lisävalojen asennus

Vastaa