You are currently viewing Talvirenkaat – Nastat vai kitkat ja milloin renkaat pitää vaihtaa?

Talvirenkaat – Nastat vai kitkat ja milloin renkaat pitää vaihtaa?

 • Artikkelin kirjoittaja:
 • Artikkelin kategoria:Renkaat
 • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuivat kesäkuussa 2020. Talvirenkaat tulee vaihtaa, jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11.-31.3. välisenä aikana. Jotta talvi ei pääsisi jälleen yllättämään, on aika pohtia vaihtaako alle kitka- vai nastarenkaat.

Paras talvirengas on sellainen, joka sopii parhaiten niihin ajo-olosuhteisiin missä autoa pääsääntöisesti talven aikana ajetaan. Kitkarenkaiden nimeen vannotaan usein etenkin kaupungeissa ja lyhyttä matkaa ajavien autoilijoiden keskuudessa. Nykyaikaisilla, laadukkailla ja hyväkuntoisilla kitkarenkailla uskaltaa ajaa huoletta talvisilla maanteilläkin. Parhaissa kitkarenkaissa jarrutusmatka on käytännössä yhtä lyhyt kuin nastoilla, vaikka olosuhteet olisivat liukkaat.

Vaikka nykyään markkinoiden laadukkaimmat kitkarenkaat eivät juuri häviä nastarenkaille käyttöominaisuuksiltaan tai -turvallisuudeltaan, kannattaa talvirenkaita valitessa silti pohtia vastausta muutamaan kysymykseen. Mieti mm. paljonko ajat, millaisilla teillä, kuinka kokenut kuljettaja olet, oletko harjaantunut talviajaja, ja onko autossasi erityisiä turvavarusteita.

Mikä ero on nastarenkailla ja kitkarenkailla?

Nastarenkaiden ja kitkarenkaiden suurin ero piilee nimenomaan nastoissa. Nastarenkaissa on nimensä mukaisesti nastat, kun taas kitkarenkaiden toiminta perustuu teräväsärmäisiin lamelleihin, jotka pureutuvat tienpintaan kun autolla kiihdytetään tai jarrutetaan.

Nastarenkaat toimivat paremmin jäisillä teillä, kun taas kitkarenkaat tuovat paremmin pitoa lumisilla teillä. Kitkarengas on myös ajossa hiljaisempi kuin nastarengas ja tämän huomaa erityisesti lumettomilla tieosuuksilla. Kitkarenkaat voi asentaa autoon jo hyvissä ajoin, kun taas nastarenkaiden käyttö on sallittua lyhyemmän aikaa talvikaudesta. Tämä johtuu mm. siitä, että nastarenkaat kuluttavat tienpintaa enemmän, kuin kitkarenkaat.

Nastarenkaiden hyödyt

 • Varmempi pito jäällä ja pakkautuneella lumella
 • Varmempi valinta talviolosuhteissa kokemattomalle ajajalle

Nastarenkaiden haitat

 • Kuluttaa teiden pintaa ja tästä aiheutuu katupölyä
 • Lyhyempi käyttöaika kuin kitkarenkaissa (rajoitettu marraskuu-maaliskuu)

Kitkarenkaiden hyödyt

 • Ei kuluta tien pintaa tai aiheuta katupölyä tai meteliä
 • Pidempi käyttöaika (ei rajoitettu)

Kitkarenkaiden haitat

 • Ei ole yhtä varma valinta liukkailla teillä, kuin nastarengas
 • Vaatii kuljettajalta tottunutta otetta talviajoon pääkallokeleillä ja sivuteillä

Miksi valita nastarenkaat? – Varmin turva haastaviin keleihin

Jos ajat talvella enemmän jäisillä kuin lumisilla teillä sekä jäisillä, polanteisilla sivuteillä, nastarengas on paras valinta. Nastarenkaat sopivat erityisesti etelän rannikkoseuduille, jossa tiet ovat talvella usein jäisiä.

Jos olet tuore autoilija tai et ole vielä juurikaan tottunut ajamaan talvikeleissä, on järkevää valita nastarenkaat sillä jarrutusmatka etenkin jäisillä teillä on merkittävästi kitkarenkaita lyhyempi. Mitä liukkaampi keli, sitä todennäköisemmin onnettomuusautossa on kitka- kuin nastarenkaat. Hyvä nastarengas välittää kuljettajalle selkeän tuntuman alkavasta sivuttaispidon menetyksestä. Lisäksi nastarenkailla varustettu auto on yleensä helpompi oikaista sivuttaisluistosta kuin kitkarenkailla varustettu auto.

Jos joudut ajamaan lumimyräkässä, pahalla pääkallokelillä tai kelissä kuin kelissä, kannattaa valita nastarenkaat. Nastarenkaat tasaavat ylivoimaisesti parhaiten kelivaihteluita.

Uudet nastarenkaat kannattaa sisäänajaa välttämällä kovia kiihdytyksiä, nopeaa kaarreajoa sekä rajuja jarrutuksia ensimmäisen 400-500 kilometrin aikana. Tällöin nastat asettuvat nastanreikiin parhaalla mahdollisella tavalla ja toimivat oikein koko renkaan käyttöiän.

Nastarenkaat

Kannattaako kitkarenkaat? – Kitkarenkaat sopivat lumisiin olosuhteisiin

Kitkarenkaat soveltuvat paremmin lumisille teille. Tosin, jos olet kokenut autoilija ja harjaantunut ajamaan talviolosuhteissa, voit valita talvirenkaiksi yhtä hyvin nastattomat kuin nastalliset renkaat. Laadukkaat kitkarenkaat pitävät hyvin hankalallakin kelillä ja korjaavat jopa kuljettajan pieniä virheitä.

Kitkarenkailla ajavan täytyy kiinnittää erityistä huomiota ajotapaan liukkailla tienpinnoilla. Peilijää tai kovaksi pakkautunut lumi vaatii autoilijalta ennakointia. Jos ajat kitkarenkailla vesijäällä tai kovaksi pakkautuneella lumella (esim. kiillottuneella risteysalueella) on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Näillä alustoilla kitkarengas pitää selvästi huonommin kuin nastarengas.

Jos ajat hyvinvarustellulla autolla, jossa on ajovakaudensäätöjärjestelmä sekä ABS-jarrut ja jos ajotapasi on lisäksi hillitty ja ennakoiva, selviydyt talviajosta hyvin kitkarenkaillakin.

Jos pidät renkaan hiljaisuutta tärkeänä seikkana, kannattaa valita kitkarengas, joka on hiljainen myös paljaalla tiellä. Tosin modernit nastarenkaatkaan eivät poikkea äänitasoltaan merkittävästi kitkarenkaista.
Kitkarenkaat lisäävät asennusaikataulun joustavuutta. Kitkarenkaat voi asentaa autoon syksyllä hyvissä ajoin ennen liukkaiden kelien alkamista. Kitkarenkaiden kannalta turvallisin vaihtoaika on silloin, kun tien lämpö putoaa pysyvästi alle viiden plusasteen. Osviittana voi pitää 5 – 10 asteen päivälämpötiloja. Kitkarenkaat lisäävät ajoturvallisuutta myös keväällä, jolloin lämpötilat vaihtelevat yllättävänkin nopeasti. Nastattomilla talvirenkailla voi huoletta ajaa, kunnes lämpötila vakiintuu keväiseksi.

kitkarenkaat

Milloin talvirenkaat pitää vaihtaa 2021? Entä kesärenkaat 2022?

Talvirenkaat tulee vaihtaa alle viimeistään marraskuun alussa ja niitä tulee käyttää maaliskuun loppuun, jos keli sitä edellyttää. Jos sää ja ajokeli siis ovat talviset, pitää talvirenkaat olla alla siis jo marraskuussa. Ennen tieliikennelain muuttumista talvirenkaat oli pakko vaihtaa alle joulukuussa säästä huolimatta.

Nastarenkailla saa siis käytännössä ajaa marraskuusta maaliskuuhun – ja pidempäänkin jos ajokelit vaativat.

Kitkarenkaiden käyttöä taas ei ole rajoitettu, mutta niillä ajaminen kesällä saattaa olla turvallisuusriski, sillä ne ovat kesärenkaita liukkaammat sadekeleillä. Kitkarenkaiden käyttö tuo kuitenkin joustavuutta renkaiden vaihtoon.

Muista myös vaihtaa talvirenkaat – nastalliset tai nastattomat – ajoissa kesärenkaisiin.

Muista talvirenkaiden urasyvyys

Olipa valintasi nastarenkaat tai kitkarenkaat, muista, että turvallisen matkanteon kannalta on erittäin tärkeää, että talvirenkaat ovat hyvässä kunnossa. Jotta talvirenkaiden pito säilyy hyvänä, niiden urasyvyyden tulisi olla vähintään 5 mm. Talviautoilussa tärkeää on myös muistaa ennakoiva, rauhallinen ajotyyli, oikea tilannenopeus ja väljät ajoaikataulut.

Lue myös: Miten vaihtaa talvirenkaat autoon?

Lue myös: Miten vaihtaa kesärenkaat autoon?

Vastaa